Rozenreis naar het hart van Turkije Juni 2007

Men kan tijdens massages kiezen om etherische olie toe te voegen aan een basisolie. Dit omdat alle etherische oliŽn bestanddelen bevatten die een subtiele uitwerking op ons hebben. Dit kan zowel lichamelijk, geestelijk, emotioneel als spiritueel zijn. In mijn praktijk gebruik ik verschillende soorten etherische olie. Rozenolie stond nog altijd op mijn verlanglijstje.
Ik had me wel eens afgevraagd waarom rozenolie zoveel duurder is dan andere etherische oliŽn. Toen kwam ik in de ANWB gids een studiereis tegen waarbij men kon kennismaken met de ROOS en tevens het hele proces van bloem naar etherische olie kon meemaken.
Een van de 5 rozensoorten op de wereld waarvan rozenolie kan worden gemaakt is de Rosa Damascena Trigintipetala. Deze roos groeit in Turkije en Bulgarije. Het werd een hartverwarmende studiereis naar de rozenvelden in Turkije waarvan ik u graag iets wil vertellen. Een prachtig avontuur, meehelpen met de rozenoogst in alle vroegte, het verwerken van de rozen via traditionele waterdamp destillatie, de rozenolie scheiden van het rozenwater, de geur, de kleur, de indruk die de zee van rozen op je netvlies achterlaat. Al met al zeer indrukwekkende ervaring.
 

Tijdens het Rozenseizoen welke ongeveer 9 weken duurt, vanaf eind april tot begin juni, wordt er dag en nacht gewerkt in een kleine fabriek in Senir. Elke morgen om 5.00 uur gaan de vrouwen naar de kleinschalige veldjes om in het ochtendgloren de rozen te plukken. Rond deze tijd is de geur op zijn sterkst. Afhankelijk van de hoeveelheid rozen wordt er geplukt tot een uur of 9.00. In de loop van de ochtend worden de zakken met rozen afgeleverd bij de fabriek alwaar ze worden gewogen. Afhankelijk van het gewicht van de rozen worden de vrouwen uitbetaald. Op topdagen plukken ze 160 tot 240 kilo rozen van ťťn veld. Even ter vergelijking, Wij waren samen met 8 Turkse vrouwen, en hadden met elkaar 39 kilo geplukt. Dit is nog niet voldoende voor 10 ml etherische olie.
In de grote hal van de fabriek worden de zakken met rozen geleegd en uitgespreid over de vloer. Ze moeten regelmatig worden omgekeerd zodat ze niet gaan fermenteren (rotten), want dat gaat ten koste van de kwaliteit. De rozen moeten nog dezelfde dag verwerkt worden.

Senir is een klein dorp op het platteland, in het zuidwesten van Turkije, ongeveer 3 uur rijden vanaf Antalya. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan. De mensen zijn er erg gastvrij. We waren met onze groep van 8 personen de enige buitenlanders in het dorp. En iedereen wist dat we er waren. Het dorp ligt in het laaggebergte op ongeveer 600 meter hoogte aan een groot meer. Je kunt in dit meer niet zwemmen want het bevat heel veel sulfer. Het is zelfs niet mogelijk om er dicht bij in de buurt te komen omdat de oever onbetrouwbaar is. Vroeger was hier een vulkaan actief en stroomde de lava waar nu de rozenvelden liggen.
Alle bewoners uit het dorp hebben op de een of andere manier met de rozen te maken. Het seizoen is kort en er moet hard gewerkt worden. Op het moment dat wij er waren was het rozenseizoen bijna voorbij. Dit kwam omdat het al lang extreem warm was geweest.
De rozen die wij geplukt hebben zijn niet in de fabriek verwerkt maar zijn op een traditionele manier gedestilleerd. Onze rozenoogst is aangevuld omdat we natuurlijk niet voldoende rozen hadden geplukt voor een rendabel stookproces. Na het destillatie proces mochten we de rozenolie met een pipet van het rozenwater opzuigen en in een klein flesje doen.
Rozenolie dat door waterdampdestillatie wordt verkregen is de meest hoogwaardige en natuurzuivere etherische olie.

Wat overblijft als men de rozenolie van het water heeft gehaald is rozenhydrolaat oftewel rozenwater. In dit geval is hydrolaat een residu van het destillatieproces. Ook rozenwater biedt tal van gebruiksmogelijkheden. Het heeft een verrassende fijngevoelige helende werking. Ze kunnen worden ingenomen of direct op de huid worden gebruikt. Ze verhogen het lichaamsbewustzijn.

Van rozenblaadjes, water, suiker en citroen hebben we ook nog jam gemaakt, de smaak is wel even wennen omdat het echt naar roos smaakt. Trouwens, je kunt de rozenblaadjes ook gewoon vers eten of door een salade verwerken.

Ik kan niet in woorden uitdrukken wat voor heilzame werking er van deze magische bloem uitgaat. Rozenolie is een olie om te ruiken, te voelen en vooral om te ervaren!
Deze reis was een unieke ervaring, en ik heb veel respect gekregen voor het hele biologische rozenproces. Etherische rozenolie is duur, maar ik begrijp nu waarom.
 

 

Wil je meer weten over deze reis kijk dan eens op Essential Travel